Kdaj Slovenci izbiramo kandidate za evropske poslance?

Svoj glas lahko na volilnih mestih oddate 25. maja 2014 med 7. in 19. uro. Evropska unija nima enotnega volilnega dneva, zato bodo v ostalih državah članicah volitve lahko potekale na kak drug dan, vsekakor pa med 22. in 25. majem. 
 

Kdaj bodo znani rezultati volitev?

Prve rezultate lahko pričakujemo že 25. maja po zaprtju volišč. 
 

Kdo se lahko volitev udeleži?

Evropske volitve potekajo v skladu z nacionalno zakonodajo, ki pravi, da se volitev lahko udeleži vsak polnoleten državljan Republike Slovenije, ki je opravilno sposoben. Volilno pravico imajo pod enakimi pogoji tudi državljani držav članic EU, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in so vpisani v volilni register. 
 

Želim oddati svoj glas, a sem na dan volitev odsoten ali pa živim v tujini. 

Ne skrbite. Če ste na dan volitev odsotni, lahko volite na sedežih volilnih odborov največ pet in najmanj dva dneva pred volilnim dnem. Svoj glas lahko pred volilnim dnem oddate tudi po pošti. 

Če živite v tujini, morate v državi bivanja vložiti zahtevo za vpis v volilni imenik in podpisati izjavo, da boste na istih volitvah v Evropski parlament glasovali samo enkrat. Volite lahko tudi po pošti ali na veleposlaništvu Slovenije. 

Obrazci za volivce so objavljeni na spletni strani Državne volilne komisije. 
 

Kdaj bodo znani kandidati za evropske poslance?

Kandidati bodo skladno z zakonodajo znani najmanj 30 dni pred volitvami, Evropski parlament pa predlaga, da so kandidati znani vsaj šest tednov prej.